ANALYSE – Het lijkt erop dat media-ondernemer en miljardair John de Mol – of zijn beleggingsadviseur – uitstekend heeft gegokt met de belegging in de kwakkelende verzekeraar Delta Lloyd.

Delta Lloyd lag sinds het najaar van 2015 flink onder vuur op de beurs. De verzekeraar worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen.

Bovendien lag Delta Lloyd overhoop met een van zijn grootste aandeelhouders over het uitgeven van 1 miljard euro aan nieuwe aandelen om de kapitaalbuffers te verhogen.

In twaalf maanden verloor het aandeel liefst 68 procent van zijn waarde.

delta-lloyd-sinds-begin-2015

Volg de koers van Delta Lloyd realtime op finanzen.nl

Enter John de Mol.

De media-ondernemer zag de forse koersdaling van Delta Lloyd duidelijk als een beleggingskans. Op 2 februari dit jaar meldde De Mol een belang van 3 procent in Delta Lloyd. En op 24 februari bleek dat De Mol zijn belang in Delta Lloyd had uitgebreid tot zelfs ruim 5 procent.

Kwakkelend verzekeringsbedrijf

Beleggen in Delta Lloyd leek begin dit jaar nog een behoorlijke gok. Het langetermijnperspectief voor Delta Lloyd werd met het versterken van de financiële buffers iets verbeterd, maar heel rooskleurig zag het er allemaal nog niet uit.

Op Nederlandse verzekeringsmarkt speelt echter ook iets anders: de druk op de verdienmodellen speelt overal en noopt tot consolidatie.

Woensdagochtend bracht NN Group, het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, ongevraagd een bod van 2,4 miljard euro uit op Delta Lloyd. Het bestuur van Delta Lloyd is nog niet akkoord, maar onderzoekt het bod wel serieus.

Per aandeel biedt NN Group in eerste instantie 5,30 euro voor Delta Lloyd. Woensdagochtend schoot de koers onmiddellijk naar dat niveau, wat aangeeft dat beleggers in een overname geloven.

Overnamebonus De Mol

Voor De Mol lijkt er dus een aardige overnamebonus in het verschiet te liggen. Reken maar mee. (let wel: de historische koers van Delta Lloyd is herberekend na de claimemissie van maart).

Op 2 februari 2016 meldde De Mol de aankoop van 7,2 miljoen aandelen Delta Lloyd en op 24 februari bleken daar nog 4,8 miljoen stuks bij te zijn gekomen. Ervan uitgaande dat De Mol zijn belang in de loop van januari en februari heeft opgebouwd, kom je dan op een bedrag van ongeveer 61 miljoen euro dat De Mol heeft uitgegeven aan de opbouw van zijn belang.

Bij de claimemissie van maart heeft De Mol nog eens 34 miljoen euro besteed bij de aankoop van nieuwe aandelen Delta Lloyd. Die werden voor 2,85 euro per stuk verkocht. Voor beleggers die meededen aan deze emissie, zoals De Mol, zit er forse koerswinst op de investering bij de claimemissie bij een overnamebod van 5,30 euro.

Bij elkaar heeft De Mol naar schatting zo'n 95 miljoen euro in Delta Lloyd gestoken. Als Delta Lloyd voor 5,30 euro per aandeel wordt overgenomen, krijgt De Mol ongeveer 127 miljoen euro voor zijn belang in Delta Lloyd. De winst zou daarmee zo'n 32 miljoen euro bedragen... binnen pakweg 10 maanden.

Voor een doorsnee Nederlander is 32 miljoen euro een vermogen; voor de man die volgens zakenblad Quote 2,5 miljard euro waard is, komt er een leuk zakcentje bij.

LEES OOK: 4 redenen waarom het logisch is dat NN collega-verzekeraar Delta Lloyd wil kopen